Θρησκευτική Ζωή

Εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Στο κέντρο του Δελίκηπου, σε περίοπτη θέση είναι κτισμένη η Εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Χρυσοσώτηρος). Πρόκειται για μια εκκλησία που οικοδομήθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1726, όπως μαρτυρεί επιγραφή στην κεντρική είσοδο της εκκλησίας.

Για την οικοδόμηση της εκκλησίας, όπως διασώζει η Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, χρησιμοποιήθηκαν υλικά και αρχιτεκτονικά μέλη από ένα παλαιότερο οικοδόμημα που υπήρχε στην περιοχή. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την παράδοση, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου, η στέγη της εκκλησίας κατασκευάστηκε ολόκληρη από ένα και μόνο πεύκο.

Το εσωτερικό της εκκλησίας κοσμούν ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο με παλιές εικόνες της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Χρυσοσώτηρος) καθώς και η Σταύρωση του Χριστού στη δοκό που βρίσκεται ανάμεσα στο ιερό και τον κυρίως ναό.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Χρυσοσώτηρος) έτυχε πρόσφατα ανακαίνισης από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Πηγές: Γιώργου Καρούζη, Περιδιαβάζοντας την Κύπρο, Λάρνακα, Πόλη και Επαρχία, Λευκωσία 2007, σ.100-101 Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ.4, εκδόσεις Φιλόκυπρος, Λευκωσία 1986 Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου, κ. Χριστάκης Ανδρέου

Εικονική Περιήγηση

Βίντεο

Φωτογραφικό Άλμπουμ

Λεύκωμα Εκδηλώσεων

© Copyright 2023 - Δελίκηπος / Designed & Developed by NETinfo Plc