Το Χωριό

Ο Δελίκηπος είναι ένα όμορφο μικρό χωριό της επαρχίας Λάρνακας με κυρίαρχο το χρώμα του πεύκου. Περιδιαβαίνοντας κανείς το Δελίκηπο, θα θαυμάσει εκτός από τις πευκόφυτες περιοχές του χωριού, καλλιέργειες με σιτηρά, ελιές και χαρουπιές καθώς και πολλές φραγκοσυκιές εντός του οικισμού.

Ιδιαίτερα επιβλητικές είναι οι αιωνόβιες ελιές που θα λέγε κανείς πως στέκονται σαν άγρυπνοι φρουροί εδώ και αιώνες στο Δελίκηπο για να προστατεύσουν τους λιγοστούς του κατοίκους. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ο Δελίκηπος είχε μόλις 8 κατοίκους, το εν τρίτο του πληθυσμού που αριθμούσε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ενώ το 2011, 15 κατοίκους.

Ιστορικά στοιχεία

Σύμφωνα με το Φλώριο Βουστρώνιο, στα μέσα του 15ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1461, αποτελούσε φέουδο. Ο Δελίκηπος επίσης εμφανίζεται σε ενετικούς χάρτες αλλά και στο χειρόγραφο του Λειμωνίδα.. Η Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια συμπληρώνει πως το χωριό είναι σημειωμένο σε μεσαιωνικούς χάρτες ως “Dilichiper”.

Ονομασία

Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν οι ακόλουθες εκδοχές:

 • Η πρώτη εκδοχή, όπως διασώζει η Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, συνδέει την ονομασία του χωριού με το όνομα του πρώτου ιδιοκτήτη της περιοχής, ο οποίος ονομαζόταν Δελής. Ως εκ τούτου, από τη φράση «ο κήπος του Δελή», προκύπτει το όνομα του χωριού.
 • Μια άλλη εκδοχή για το χωριό αναφέρει πως το όνομα του χωριού έχει ως πρώτο συνθετικό την ιταλική λέξη “bella” που σημαίνει «ωραίος», καταλήγοντας πως η ονομασία του χωριού σημαίνει «ωραίος κήπος». Σύμφωνα με τη Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, η εκδοχή αυτή είναι σωστότερη τεκμηριώνοντας την άποψη αυτή γράφοντας πως το χωριό προϋπήρχε της τουρκοκρατίας (1570-71).

Πηγές:
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ.4, εκδόσεις Φιλόκυπρος, Λευκωσία 1986
Γιώργου Καρούζη, Περιδιαβάζοντας την Κύπρο, Λάρνακα, Πόλη και Επαρχία, Λευκωσία 2007, σ.100-101

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Δελίκηπου με στόχο την ανάπτυξη, την πρόοδο και τον εξωραϊσμό της κοινότητας έχει προβεί στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση πολλών έργων. Πιο κάτω παρουσιάζονται μερικά από τα έργα που ολοκληρώθηκαν, που βρίσκονται υπό κατασκευή αλλά και αυτά που ήδη προγραμματίστηκαν να εκτελεστούν.

Ολοκληρωμένα
 • Διάνοιξη εννιά οικοπέδων στην είσοδο της κοινότητας για φτωχές και άπορες οικογένειες
 • Κατασκευή εμπλουτιστικού φράγματος στον ποταμό και ειδικότερα στην περιοχή του παλιού μύλου.
 • Αναβάθμιση και συντήρηση Κοινοτικού Πάρκου.
 • Ανάπλαση του χώρου γύρω από την εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Χρυσοσώτηρος).
 • Ασφαλτόστρωση μέρους του αγροτικού δρόμου που ενώνει την κοινότητα με το γειτονικό Λυθροδόντα.
 • Καθαρισμός και διάνοιξη της κοίτης του ποταμού.
 • Συντήρηση των αγροτικών δρόμων και επίστρωση με ειδικό χώμα, «κρασιέρα».
 • Δημιουργία Μονοπατιού της Φύσης.
 • Δημιουργία πλακόστρωτου πεζόδρομου και πέτρινων σκαλοπατιών, από τον κεντρικό δρόμο μέχρι την Εκκλησίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Χρυσοσώτηρος).
Υπό κατασκευή
 • Κατασκευή νέων κοινοτικών αποχωρητηρίων στο χώρο της Εκκλησίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Χρυσοσώτηρος).
 • Κατασκευή αποθηκευτικών χώρων στην πλατεία της εκκλησίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Χρυσοσώτηρος).
Προγραμματιζόμενα
 • Κατασκευή Νέου Κοιμητηρίου.
 • Πεζοδρόμηση του δρόμου που οδηγεί στα νέα οικόπεδα.
 • Ονοματοποίηση των δρόμων.
 • Αντιπλημμυρικά έργα στο δρόμο προς το Λυθροδόντα.
 • Κατασκευή νέας και μεγαλύτερης γέφυρας
 • Κατασκευή πέτρινων προσκυνηταριών στο προαύλιο της Εκκλησίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Χρυσοσώτηρος).

Ο Δελίκηπος είναι κατεξοχήν γεωργική και κτηνοτροφική κοινότητα. Οι λιγοστοί κάτοικοί του, διαχρονικά ασχολούνται με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες γερόντων του χωριού, στο Δελίκηπο, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι ήταν βοσκοί, αλλά συνάμα καλλιεργούσαν και τις μικρές ιδιόκτητες περιουσίες τους.

Ολημερίς ξανοίγονταν στα πλούσια βοσκοτόπια της ευρύτερης περιοχής και έβοσκαν τα αιγιπρόβατά τους, που με τη σειρά τους προμήθευαν το θρεπτικό και εύγεστο γάλα, με το οποίο παρασκεύαζαν τα παραδοσιακά χαλλούμια, αναράδες, τυριά και άλλα παράγωγα του γάλακτος.

Πολλοί ήταν αυτοί που έρχονταν από διάφορες πόλεις  για να αγοράσουν τα ξακουστά χαλλούμια και τον τραχανά του Δελίκηπου.

Παράλληλα με κόπο και μόχθο, πότιζαν με τον ιδρώτα τους τα ιερά χώματα των προπατόρων τους, τα καλλιεργούσαν με ευλάβεια και περισσή φροντίδα, κι αυτά τους ανταπέδιδαν απλόχερα, σε όλες τις εποχές του χρόνου, την πλούσια σοδειά απ’ όλα τα αγαθά που προσφέρει ο Δημιουργός: σιτάρι, κριθάρι, βίκο, ελιές, πατάτες, κηπευτικά (ντομάτες, αγγούρια, λάχανα, κραμβιά), φρούτα (σύκα, σταφύλια, ρόδια, παπουτσόσυκα κ. ά).

Πηγή: Βιβλίο «Ο ΔΕΛΙΚΗΠΟΣ γη της επαγγελίας» του Κώστα Χαραλαμπίδη

ΟΝΟΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ
Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου 99453428
Αστυνομικός Σταθμός Κοφίνου 24804380
Δασικός Σταθμός Κόρνου 22532620

Στο χωριό μας έχει λειτουργήσει κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων. Θα μπορείτε προμηθευτείτε κρασί, ζιβανία, φρέσκο σιούσιούκο, κυπριακοί ξηροί καρποί, διάφορα κυπριακά όσπρια, γιαούρτι, κουλούρια, διάφορα γλυκά του κουταλιού, αλλαντικά κ.α. Το ωράριο λειτουργίας είναι καθημερινά από τις 9:00-19:00 και το Σαβατοκυριακο από τις 8:00-19:00. Το κατάστημα βρίσκετε στην είσοδο της κοινότητας μας.

Εικονική Περιήγηση

Βίντεο

Φωτογραφικό Άλμπουμ

Λεύκωμα Εκδηλώσεων

© Copyright 2023 - Δελίκηπος / Designed & Developed by NETinfo Plc